Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Dalarna delar talanger

Hellre samverkan än konkurrens – den devisen har stått som grundpelare i Dalarnas studiebesökssatsning: här delar man på talangerna. Tekniksprångare i hela regionen har över terminerna fått besöka flera olika företag, träffa kollegor och lära sig mer om vad ingenjörsyrket har att erbjuda på andra arbetsplatser.

Upphovsperson till initiativet är Frida Björnbom, HR-partner på SSAB.

– I Dalarna är vi ganska duktiga på att samverka mellan olika företag. Vi tycker att det är bättre att samverka än att se varandra som konkurrenter, särskilt när det gäller kompetensförsörjning. Vi drog igång detta för att vi vill visa våra Tekniksprångare att det finns otroligt många spännande företag i närområdet, så att de ska förstå att Dalarna är ett bra ställe att bo på om man vill göra karriär.

Att det går att bo i Dalarna vet Erik Olsson som gjort Tekniksprånget på Ovako. Utan koppling till, släkt i eller en ens att ha varit i Dalarna förut packade han väskan och flyttade upp hela vägen från Skåne. Att arbetsgivaren erbjöd boende var avgörande i hans fall.

– Jag har trivts hur bra som helst. Nu vet jag vad jag ska fortsätta studera och arbeta med på ett sätt som jag inte gjorde innan. Det har introducerat mig till en industri som i stort sett ingen pratar om nere i Skåne vilket jag är väldigt tacksam för.

Alma Eriksson, tekniksprångare på Trafikverket i Dalarna, håller med om att praktiken öppnat dörrar.

– Praktiken har varit underbar, den har givit mig en känsla av tillhörighet, erfarenhet och syfte som skolan aldrig har lyckats med.

Alma Eriksson menar också att det var uppfriskande att få se andra arbetsplatser, av olika skäl. Dels för att se vilka andra yrken det finns men också för att det ger en chans att reflektera över sitt eget jobb.

– Jag tror att studiebesöken är nyttiga för oss tekniksprångare, eftersom den annars är lätt att bli väldigt låst där man sitter och få en ganska smal bild av bara ett ingenjörsområde. Studiebesöken gör att vi får öppna ögonen för annat och både se vad mer som finns, men också reflektera över och inse vad man själv fått jobba med och lära sig hittills.

– Jag tycker det finns allt att vinna på att samverka, säger Frida Björnbom på SSAB.

Enligt henne ger det en chans att visa upp den egna verksamheten samtidigt som det är en möjlighet att inspireras av andra. Andra företag och även Högskolan i Dalarna tycker det är ett lysande tillfälle att visa upp sig för unga talanger. Frida Björnholm är övertygad om att det ger en positiv effekt i hela regionen.

– Jag tror att detta samarbete är ett ganska bra facit på hur företagsklimatet är över lag i Dalarna; vi gillar samverkan.