Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Rekrytering

Vi tror på kompetensbaserad rekrytering. Vi har tagit fram en guide för att hjälpa dig undvika vanliga fällor och skapa en positiv process för både kandidat och arbetsgivare.

Bild på tre unga personer som arbetar med dator i en maskinhall.

Vi hoppas denna guide kan vara ett stöd till er som rekryterar och kanske ge nya idéer till hur era rekryteringsprocesser kan göras mer effektiva, kompetensbaserade och fördomsfria. När ni sedan kommit vidare i processen och det är dags att intervjua kandidater finns en händig mall för det också. Se alla dokument längst ned på sidan.

Tänk på att hantera alla uppgifter enligt GDPR. Deltagande arbetsgivare som får ta del av personuppgifter via Tekniksprånget ansvarar för att personuppgifterna behandlas i enlighet med GDPR. 

Att rekrytera tekniksprångare

När ni loggat in i ansökningsportalen är det lätt att få en överblick över vilka kandidater som sökt just till er genom att gå in på er annons och fliken "Mina sökande". Ni kan sortera efter hur de prioriterat sina val och det är upp till er att bestämma hur ni vill gå vidare – en del gör telefonintervjuer, andra gruppintervjuer eller separata intervjuer. Sista rekryteringsdag inför höstterminen är 17 juni och inför vårterminen 17 december.

Vill ni markera kandidater ni är intresserade av i portalen markerar ni på ”Boka intervju” eller skriver en kommentar i fältet "Anteckningar arbetsgivare", glöm inte att spara (ingen annan arbetsgivare kan se vilka kandidater ni markerat). När ni har bestämt er för vilka ni vill rekrytera skriver ni avtal med praktikanten och sedan trycker ni ”Anställ” på dennes ansökan i portalen. Då försvinner personen som sökbar för de andra arbetsgivarna.

Några värdefulla tips!

  • Vänta inte till sista minuten med att påbörja urvalet. Ungdomarna söker till flera arbetsgivare så ni bör snabbt ta kontakt med dem ni är intresserade av.
  • Ha en reservlista på kandidater då en del sökande kommer in på reservplats på universitetet eller får andra erbjudanden.
  • Är betygen viktiga bör ni be kandidaterna visa upp dem då vi ser att ungdomarna ibland uppger meritpoäng även om vi tydligt skrivit att betygen ska vara exklusive meritpoäng.
  • Av erfarenhet vet vi att det blir bäst om handledaren får möjlighet att delta i rekryteringen av sin praktikant.