Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vad gör en ingenjör?

En ingenjör kan jobba med nästan vad som helst – allt från att designa mobiler, fotbollar och rymdfarkoster till att ta fram appar och livsviktiga läkemedel. En ingenjör kommer med kreativa lösningar på tekniska problem.

Vilka arbetsuppgifter har en ingenjör?  

En ingenjör kan jobba med nästan vad som helst.  Allt från att designa produkter som mobiler, fotbollar och rymdfarkoster till att ta fram appar och livsviktiga läkemedel. 

Om du behöver ta ett projekt från idé till färdig lösning är ingenjörens jobb allt som ligger däremellan. Vi brukar säga att en ingenjör kommer med kreativa lösningar på tekniska problem. 

Till exempel kan du arbeta inom

  • Energi och miljö
  • Maskinteknik
  • Industriell ekonomi
  • Samhällsbyggnad

Här kan du hitta fler arbetsuppgifter inom ingenjörsyrket och som du kan jobba med under Tekniksprångets praktik.

Vem passar som ingenjör?

Problem löser man inte ensam, utan tillsammans.
Att vara ingenjör är ofta ett väldigt socialt yrke där du samarbetar i team, med flera andra yrkesgrupper och kollegor för att hitta den smartaste lösningen på den utmaning ni står inför.

Det är ett enormt kreativt yrke som låter dig testa nya lösningar och tänka i banor som ingen gjort förut. 

Det är bra om du gillar att

  • analysera och lösa problem
  • plugga några år innan du börjar jobba
  • tycker att det är spännande med tekniska framsteg
  • ha många valmöjligheter i karriären

Måste en ingenjör älska matte?

Det finns ju matte och matte. Om vi bara pratar om de fyra räknesätten blir det snabbt rätt enformigt. Men beräkningar är viktiga inom flera områden i ingenjörsyrket och kan ses som en grundförutsättning.

Matematiken på universitetet/högskola skiljer sig en del från den på gymnasiet. På gymnasiet är matte ett isolerat ämne, men på ingenjörsutbildningar är den mer ett språk som låter en kommunicera i andra kurser och ämnen. Den är ett viktigt verktyg och en avgörande del av processen. Därför krävs engagemang och bra studievanor för att lyckas.

Du behöver inte fler förkunskaper än det du lärt dig i gymnasiet. Många väljer att plugga tillsammans med andra studenter och lösa uppgifter i grupp. Det är ett bra sätt att ge varandra stöd och hjälp när man kör fast. 

Så nej, du behöver inte älska matematik för att bli ingenjör. Men du behöver vara bekväm med att hantera en del matematik under din utbildning på vägen mot din examen.

Vad tjänar en ingenjör?

Efterfrågan på teknisk kompetens och ingenjörer är väldigt stor. Därför är du nästan garanterad ett jobb när du pluggat klar och har dessutom goda chanser att få en väldigt bra ingångslön. 

Fackförbundet Sveriges ingenjörer rekommenderar en ingångslön på omkring 40 000 kr i månaden för en civilingenjör.

Testa ingenjörsyrket med Tekniksprånget