Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Detta är Tekniksprånget

Tillsammans säkrar vi Sveriges framtida kompetensförsörjning

Tekniksprånget är ett praktikprogram där Sveriges arbetsgivare tillsammans med regeringen satsar för att säkra Sveriges framtida kompetensförsörjning genom att locka fler ungdomar till högre tekniska utbildningar. Projektet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Genom fyra månaders betald praktik får unga i hela Sverige chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. Syftet är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning och ge en tydligare målbild av vad som väntar efter studierna. Fler än 220 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige. 

Praktiken genomförs både på hösten och våren. Ansökan till höstens praktik är öppen mellan den 16 april och 6 maj, ansökan till vårens praktik sker mellan den 16 oktober och 6 november.

Sedan starten 2012 har över 6000 unga gått Tekniksprånget.

Fler än 220 arbetsgivare medverkar i projektet och erbjuder praktikplats på över 100 orter runt om i Sverige – från Ystad i söder till Kiruna i norr.
Flera undersökningar visar på att det fortfarande är stor brist på ingenjörer. Till exempel Arbetskraftsbarometern och Arbetsförmedlingen.

Kvinna står mot kameran och ler, bakom henne finns stora maskiner
Genomströmning

Tekniksprånget gör skillnad

Tekniksprånget får fler att bli ingenjörer. Det visar inte minst siffrorna från SCB i vår genomströmningsundersökning. Ladda ner den nedan och läs.

Varför Tekniksprånget?

Syftet med Tekniksprånget är att inspirera till att läsa en högre teknisk utbildning

60 %

av de ungdomar som söker till Tekniksprånget uppger att det finns något som gör att de tvekar att läsa en högre teknisk utbildning.

75 %

av de tidigare praktikanter som studerar en högre teknisk utbildning idag anser att praktiken påverkat deras val av utbildning.

Ung kvinna med armarna i kors ler mot kameran. Hon står i vad som ser ut som ett rymdskepp. Med rosa filter.
Material & Skolbesök

Skola & SYV

Är ni en skola som vill ha besök, material eller komma i kontakt med oss? Klicka in här.