Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Nu kan ekonomistudenter söka Tekniksprånget

Från och med 2024 kan den som läst ekonomi på gymnasiet också söka Tekniksprånget. Tanken är att så många som möjligt ska få möjligheten att upptäcka ingenjörsyrket. Ekonomiprogrammet är ändå det största av alla gymnasieprogram och över 20% av dem som läser ekonomi är nyfikna på vad ett jobb inom teknik kan innebära, det visar studier från Ungdomsbarometern.

Vad kan en ekonom göra som ingenjör?

Arbetsuppgifterna under praktiken ska vara desamma som för ekonomer som för dem läst Natur eller Teknik, det vill säga så när ingenjörsyrket som möjligt. Hela poängen är att inspirera fler ingenjörer. Uppdraget att inkludera ekonomer i Tekniksprånget kommer från regeringen och Utbildningsdepartementet.

– Ekonomi och teknik ligger nära varandra på många sätt. Båda handlar om problemlösning och innovation, så vi tittar på flera olika områden där vi kan ta in tekniksprångare, säger Maria Wallin som är HR-chef Sverige på Mycronic, som länge deltagit i Tekniksprånget.

Varför ingenjörsyrket?

Innovation kräver flera perspektiv. Genom att inkludera ekonomistudenter skapas en plattform för att fördjupa förståelsen för teknik och minska fördomarna om forskning, teknik, ingenjörskonst och matematik (STEM). Att fler, även de som tänkt i andra banor tidigare, hittar till ingenjörsyrket är viktigt för svensk uppfinningsrikedom och konkurrenskraft i framtiden.

Låter det intressant?