Fyra tips till dig som handledare
Du gör en viktig insats som handledare i Tekniksprånget. Tack för det! Här är fyra tips som hjälper dig att skapa en meningsfull praktikperiod för både dig och dina tekniksprångare.

Att handleda en Tekniksprångare är både ett ansvar och en fantastisk möjlighet.
Du får vara med och forma någons första steg in i arbetsliveten och samtidigt visa upp din arbetsplats som en attraktiv arbetsgivare.
Här är fyra tips som hjälper dig att skapa en meningsfull praktikperiod för både dig och dina tekniksprångare.
1. Skapa en trygg start
Tekniksprånget är mångas första möte med arbetslivet, vilket kan skilja sig ordentligt från vardagen på gymnasiet. En tydlig introduktion gör stor skillnad. Presentera arbetsplatsen, teamet och vilka uppgifter praktikanten kommer att arbeta med. Samtidigt är det viktigt att uppmuntra nyfikenhet och egna initiativ.
Många Tekniksprångare är drivna och vill bidra från dag ett – ge dem möjlighet att växa inom tydliga ramar. Kolla om kollegor behöver hjälp och hämta gärna arbetsuppgifter från flera håll i verksamheten.
Tips: Skapa en introduktionsplan för första veckan och håll regelbundna avstämningar under hela praktikperioden. Ha om möjligt en bank med arbetsuppgifter, då många tekniksprångare jobbar ganska snabbt.
– Ägna lite extra tid åt tekniksprångaren den första tiden, det kommer ni få tillbaka tiofalt under resten av praktikperioden, säger IVAs egen handledare, Mattias Lindberg.
2. Var närvarande och tillgänglig
Det krävs inte alltid mycket tid, men det krävs kontinuitet. En av de vanligaste utmaningarna för praktikanter är att känna sig "i vägen" eller osäkra på vad de får fråga om.
Som handledare gör du stor skillnad bara genom att finnas där, ställa frågor och visa att du är engagerad.
Tips: Avsätt korta men regelbundna tider i kalendern där praktikanten vet att de kan ställa frågor och få feedback.
3. Inkludera – både socialt och professionellt
– Ditt nätverk är så mycket större än tekniksprångarens, så bjud på både interna och externa kontakter, rekommenderar Mattias.
Att få känna sig som en del av teamet är ovärderligt. Bjud in praktikanten till möten, fikapauser och andra sociala sammanhang.
Låt dem också följa med på olika delar av verksamheten, även utanför deras "huvuduppgifter", så att de får en bredare bild av ingenjörsrollen och den bransch ni verkar i. Här kan de också få nya arbetsuppgifter.
Tips: Introducera praktikanten för olika kollegor i olika roller – det ger både inspiration och nya perspektiv. Ett bra sätt att visa upp er arbetsplatskultur för framtidens ingenjörer.
4. Ge och ta emot feedback
För många Tekniksprångare är detta första gången de sätter foten på en arbetsplats. Feedback är avgörande för att de ska förstå vad de gör bra och vad de kan förbättra.
Men glöm inte att också fråga om feedback själv – vad har fungerat bra i handledningen, och vad kan du som handledare göra annorlunda?
Tips: Avsluta praktikperioden med ett gemensamt reflektionssamtal där ni pratar om lärdomar, framtid och nästa steg. Det stärker relationen och kan också bli första steget mot framtida rekrytering. Be gärna tekniksprångarna hålla en avslutande presentation som summerar deras tid hos er.
Avslutningsvis
Att vara handledare inom Tekniksprånget är mer än att visa hur man gör.
Det är att vara mentor, inspiratör – och en nyckelperson i att bygga en smart strategi för rekrytering och kompetensförsörjning.
Genom att investera lite tid och engagemang i en praktikant visar du att din arbetsplats värdesätter lärande, mångfald och nästa generations ingenjörer.