Hur hittar man rätt praktikplats?

Att hitta rätt bland alla praktikplatser Tekniksprånget erbjuder kan kännas lite övermäktigt. Det gäller att börja i rätt ände. Fundera på vad du vill lära dig mer om, vilken bransch du vill testa och börja med att undersöka företag som hamnar i de kategorierna.

Många stora företag och organisationer erbjuder praktikplatser för studenter. Börja med att titta på deras hemsidor och se om de annonserar praktikplatser. Det finns också andra sajter som kan hjälpa dig att hitta företag som erbjuder praktikplats.

Genom Tekniksprånget kan du praktisera inom nästan alla områden som har med ingenjörsyrket att göra. Det kan handla om bygg, maskinteknik, medicin eller programmering. Dessutom får du betalt samtidigt, annars är det inte alla praktikplatser som är avlönade.

Hur söker man praktik?

När du har hittat en praktikplats som intresserar dig är det dags att söka. Här är några saker att tänka på:

 

  • Skräddarsy både ditt CV och personliga brev för den specifika praktikplatsen. Fokusera på de erfarenheter och färdigheter som är mest relevanta för rollen, även om de inte är direkt kopplade till de exakta arbetsuppgifterna. Tekniksprånget använder sig inte av CV, utan vill hellre att de deltagande företagen ska gå på kandidaternas kunskap och intresse.
  • Praktik handlar ofta mer om att utvecklas än att genomföra specifika arbetsuppgifter. Betona din nyfikenhet och motivation att lära dig nya saker.
  • Gör lite research om företaget och visa i din ansökan att du är intresserad av deras verksamhet och värderingar.
  • Förklara varför just den här praktiken intresserar dig och vad du hoppas få ut av den, både personligt och professionellt.

 

Några tips hur man hittar praktikplats

Det finns många sätt att hitta praktikplats. Här kommer några tips på hur du maxar chanserna till praktik genom Tekniksprånget:

 

  • Kvantitet: Sök så många platser du kan. I Tekniksprångets portal kan du söka upp till 15 olika platser. Sök alla!  
  • Sök brett: Fokusera inte enbart på de stora, välkända företagen. Mindre företag och startups kan ofta erbjuda mer hands-on erfarenhet och mer personlig vägledning. De kan också vara mer öppna för att ta emot praktikanter och ge större ansvar snabbt, vilket kan vara en fantastisk möjlighet att lära sig och utvecklas.
  • Flytta: Se praktikperioden som en chans att testa att bo själv i fyra månader och sök praktikplatser utanför din hemstad. Det kan verkligen vara utvecklande att bo själv på en helt ny ort.

Vilken praktikplats ska jag söka?

Valet av praktikplats beror på flera faktorer. Det första är förstås ditt intresseområde – praktiken ska ge dig möjlighet att utvecklas inom ett område du tycker är spännande och relevant för din utbildning eller karriär. Fundera också på vilken typ av arbetsmiljö du trivs bäst i. Föredrar du stora företag eller mindre, mer dynamiska arbetsplatser? Tänk också på geografi och tillgång till jobbresor – ibland kan en praktikplats på en annan ort ge bra erfarenhet.

Vad erbjuder Tekniksprånget för praktikplatser?

Tekniksprånget är ett praktikprogram som ger unga chansen att utforska ingenjörsyrket genom betald praktik i fyra månader. Sedan starten 2012 har nästan 7000 deltagit, och programmet erbjuder praktikplatser över hela Sverige inom olika branscher där ingenjörer verkar. Initiativet drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tillsammans med näringslivet och regeringen, med målet att inspirera fler att välja tekniska utbildningar och möta bristen på ingenjörer.

Hur söker jag praktik hos Tekniksprånget?

Tekniksprånget erbjuder praktikprogram två gånger per år, på våren och hösten. Ansökningsperioden för höstens praktikperiod är mellan den 16 april och den 6 maj, medan ansökningsperioden för vårens praktikperiod är mellan den 16 oktober och den 6 november.

För att kunna söka måste du ha en examen från Natur-, Teknik- eller Ekonomiprogrammet, alternativt en examen från International Baccalaureate eller ett tekniskt basår. Du får dessutom vara högst 21 år gammal vid ansökningstillfället.