Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Emre drömmer om rymden

Som liten brukade Emrecan Kizilirmak se på stjärnorna med sin pappa. Men det räckte inte med att titta. Nu siktar IVAs egen tekniksprångare Emrecan ”Emre” Kizilirmak på att bli astronaut.

Emrecan Kizilirmak och Anna Hidalgo på SSC
Emre på besök i labben på SSC

Berätta kort om dig själv.

– Jag heter Emrecan Kizilirmak, jag är 19 år och bor i Fittja. Jag har alltid varit vetenskapsintresserad. Mycket relaterat till rymden, astrofysik och astronomi. Även tekniken – raketer och satelliter.

Var kommer intresset för rymden ifrån?

– Jag är jättenyfiken. När jag var liten brukade jag gå ut med farsan och titta på stjärnorna. Det fastnade hos mig och jag ville utforska och lära mig mer om det okända. Det som intresserar mig är hur universum fungerar. Nu pluggar jag astronomi så jag vet lite hur fysiken fungerar. Det är jätteintressant men samtidigt lite flummigt. Ljusets hastighet till exempel. Inget kan gå snabbare än det och du måste göra diagram över hur rum och tid böjs.

Du pluggar samtidigt, var läser du?

– Jag läser astronomi på Stockholms universitet.

Det låter som att det är mycket att göra?

– Det är det! Jag visste att det skulle vara mycket men jag är glad att jag gör det. Det känns som en utmaning. Samtidigt har jag tänkt att det hade varit kul att bygga rymdfarkoster, så jag började titta på utbildningar med farkostteknik, maskinteknik och liknande. Just då fick jag hem post om Tekniksprånget, så jag sökte.

Varför blev det Tekniksprånget på IVA?

– Det finns så mycket kunskap på IVA, så jag hoppas kunna knyta lite kontakter Här och bara lära mig.

Målet med allt detta då, var ser du dig själv om tio år?

– Drömmen är att bli astronaut. Första gången jag sa det till morsan sa hon bara ”hur?”, men det kan vara en kul utmaning. Jag skulle vilja skapa framtidens farkoster samtidigt som jag utforskar rymden.