Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Ekonomen som blev konstruktör: bästa beslutet jag tagit

Filip Blank pluggade ekonomi på gymnasiet, men när han som snickarlärling kom i kontakt med byggnadskonstruktion tänkte han om.

– Som snickare hade jag många frågor om konstruktionen som jag aldrig riktigt fick svar på. När jag i jobbet träffade en konstruktör hade han svaren jag sökte, vilket var en ögonöppnare för mig, säger han.

Filips Blanks väg till att bli konstruktör var inte spikrak. Efter gymnasiet kände han sig osäker på sin framtid och tog en anställning som snickarlärling. Där, mellan dagens arbete och kvällsstudier, uppstod många frågor kring byggprocessen som han inte fick svar på. När han kom i kontakt med en konstruktör som fick många av frågorna svar och hans intresse för yrket väcktes. Ritningarna, som han fascinerats av sedan barnsben, lockade honom ytterligare. Under sin tid som snickare växte hans övertygelse om att vidareutbilda sig till byggnadsingenjör.

– I dag är jag väldigt nöjd med mitt beslut att studera på högskolan. Att bli byggnadskonstruktör har varit det bästa beslutet jag tagit hittills," säger Filip entusiastiskt. Han ser sin karriär som en ständig resa mot nya möjligheter och utveckling.

Att ha studerat ekonomi har också visat sig vara till nytta för Filip. Han uppfyllde inte behörighetskraven för högskoleingenjörsprogrammet, vilket ledde honom till att läsa ett tekniskt basår.

– Det gav mig en stark grund inför ingenjörsstudierna och öppnade dörrar till nya möjligheter, säger han.

Filip tror att många ekonomistudenter kan vara intresserade av att utforska ingenjörsyrket.

– När man väljer gymnasieprogram är det många som är osäkra på framtiden. Det är viktigt att vara öppen för förändring och att våga följa sin passion, säger Filip Blank

Hans råd till blivande högskolestudenter, särskilt inom krävande ingenjörsområden, är att vara engagerad och ha ett tydligt mål.

– Om du är osäker på dina studier är det bra att ha möjlighet att prova på yrket genom initiativ som Tekniksprånget. Att få en verklig inblick i vad en ingenjör gör kan vara avgörande för din framtida karriär.