Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Flyttade 70 mil för praktiken

Alva Skyttner, 19, och Unni Thurdin, 20, har båda flyttat långt för att göra Tekniksprånget på en helt annan ort. – Man lär sig så mycket, inte bara om arbetslivet, utan om sig själv. Det kommer jag ha nytta av när jag ska plugga vidare sedan. Då har jag gjort detta en gång, säger Alva Skyttner.

Unni Thurdin och Alva Skyttner.
Unni Thurdin och Alva Skyttner har båda flyttat långt för att göra Tekniksprånget på annan ort

Familjen blev lite förvånad när Alva Skyttner packade ihop och drog 70 mil söder ut. Hon kunde egentligen hamnat var som helst i Sverige när hon letade praktikplats. Hon gick mest på vad hon var intresserad av och de flesta spännande arbetsgivarna låg långt i ifrån hembygden i Hälsingland. Till slut föll hon för Alvesta kommun och deras annons om samhällsbyggnad.

– Folk har bytt tåg i Alvesta, det är väl ungefär det de vet om staden, säger Alva Skyttner. Men arbetsuppgifterna på samhällsbyggnadsförvaltingen lät intressanta.

20 mil bort i nordvästlig riktning sitter Unni Thurdin. För henne var det annorlunda; hon är från Sundsvall men kände sedan innan att hon ville till Göteborg. Hon har också funderat att plugga Chalmers och när kompisar rekommenderade Tekniksprånget där, tog hon chansen.

– Man får en inblick i universitet. Vi har rätt mycket frihet att smyga in på föreläsningar, säger Unni Thurdin. Det också intressant att prata med andra, till exempel doktorander, om tips.

Att det bara handlar om fyra månader ser båda två som positivt.

Hade det handlat om ett år hade valet inte varit lika självklart att flytta, men fyra månader kändes som en perfekt prova-på-period. Alva Skyttner fick dessutom hjälp att hitta bostad i och med att hon praktiserar på kommunen. Det blev en etta i centrala Alvesta.

– Jag har lärt mig att jag gillar att laga mat, och att det går bra att bo själv, städa, handla och betala räkningar, säger hon.

Det osäkra med något nytt kan också vara det roliga, menar Unni Thurdin.

– Våga bara. Det är kul att upptäcka saker, typ ta reda på var närmsta matbutik ligger, se det roliga i det.