Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

”Bäst med att flytta är att vara självständig”

Freja Wallblom, från Stockholm, och Abdallah Albalawi, från Malmö, har båda valt att flytta till Luleå för att jobba på vid Luleå Tekniska Universitet. De såg chansen att testa att bo och leva självständigt under praktiken.

Freja Wallblom, 19 år, tog steget att flytta från Stockholm till Luleå mestadels för att det var en spännande möjlighet. "Jag flyttade till Luleå eftersom det kändes spännande att flytta hemifrån. Men sedan var det framför allt på grund av praktikplatsen," berättar hon. Hon är nu projektassistent vid universitetet och bland annat engagerad i ett projekt om tribo-korrosion på Mars. "Vi ska helt enkelt bilda en Mars-liknande miljö där det är vakuum och undersöka hur delar av rymdsonder påverkas av korrosion," förklarar Freja.

Abdallah Albalawi, 20 år, från Malmö, tog det lika modiga beslutet att utforska norra Sverige med Tekniksprånget. "Det som fick mig att ta steget att flytta upp till Luleå är bland annat att testa vuxenlivet på riktigt. Flytta hemifrån och ta ansvar," berättar han. Abdallah jobbar mestadels med produktutveckling och ar bland annat varit med att effektivisera hur vanliga hushållsapparater, som eltandborstar, laddas.

Både Freja och Abdallah har haft en liknande insikt under sina Tekniksprång - att vara en ingenjör handlar om att vara kreativ och lösa utmaningar. "Den första saken jag lärde mig var att det finns inga problem, det finns bara en utmaning. Och det är något som ändrat en hel del hur jag ser på saker och ting," delar Abdallah.

”Jag insett att jag vill bli ingenjör och plugga vidare till detta, för det är väldigt kul," säger Freja som helst vill vara kvar i universitetsvärlden och bli forskare.

Att flytta hemifrån har också varit en viktig del av bådas resa. "Det bästa med att få flytta hemifrån är att man får bestämma allt själv, så klart. Att vara självständig. Och man måste flytta hemifrån någon gång, så varför inte göra det nu med Tekniksprånget," påpekar Freja.