Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Praktiken blev vägen in till IVAs studentråd

Tanken för Beatrice var först att bli journalist. Efter Tekniksprånget på AstraZeneca valde hon istället att läsa till civilingenjör. Nu, utöver sina studier, sitter Beatrice också i IVAs studentråd. Vi fick chansen att göra en snabb intervju med henne där hon berättar om sin erfarenhet av både praktiken men också studentrådsuppdraget.

Ung tjej presenterar för en handledare. Båda står med ryggen mot kameran.

När gick du Tekniksprånget och var gjorde du din praktik?

 Hösten 2015 på Astra Zeneca i Södertälje

Hur kommer det sig att du sökte för du hade ju egentligen tänkt att läsa något helt annat på universitetet sen? 

Jag var helt inställd på att jag skulle utbilda mig till journalist eller en kandidat inom fred-och utvecklingsstudier. En kompis berättade för mig att det gick att arbeta med samhällsfrågor även genom att arbeta med teknik och då tänkte jag att Tekniksprånget kunde vara bra för att se hur det kändes. 4 månaders betald praktik skulle ju inte skada och då kunde jag få en större förståelse för vad ingenjörsyrket var. 

Vad fick du med dig från din praktik?

Det största var nog att jag faktiskt bestämde mig för att söka en ingenjörsutbildning. Idag är jag jätteglad för den möjligheten då jag tror att ingenjörsrollen passar mig väldigt bra. 

Jag fick även möjlighet att ta mycket eget ansvar blandat med många roliga studiebesök på företaget. Jag lärde mig en hel del om ledarskap eftersom jag fick se ledarskap in action och fick testa på att arbeta i en fabrik vilket var mycket kul. Till sist fick jag också med mig ett nätverk genom andra tekniksprångare, dels för att jag träffade nya vänner under min praktik men också senare i livet där tekniksprånget har varit en bra konversationsstartare när jag träffat på andra tekniksprångare. 

Nu pluggar du ju till ingenjör, vad för ämne läser du?

Jag har valt att läsa civilingenjör - Energi, miljö, management vid Linköpings universitet. Det är mycket fokus på energi- och miljöteknik blandat med kurser inom ekonomi och organisationsledning. 

Vad har du för tips till de som ska söka till universitetet?

Kolla på vilka kurser som ingår i de program du är intresserad av och om namnen på kurserna låter intressant kommer det ta dig långt i utbildningen. Jag skulle också tipsa om att läsa någon sommarmatte om en som jag hade några års uppehåll från gymnasiet. 

Har du något drömjobb som du längtar efter att få bita tag i efter utbildningen?

Mitt främsta drömjobb vore att få arbeta med utveckling av policy och styrmedel för energi- och miljöfrågor i EU eller nationellt. Jag tror inte det kommer vara mitt första jobb så till en början hoppas jag få jobba med miljö eller energifrågor i Sverige. 

Idag sitter du i Studentrådet på IVA – vad tycker du är det bästa med det och vill du berätta lite om vad ni gör?

IVA Studentråd är en grupp med studenter från hela Sverige och vi träffas allihopa ungefär en gång/månad på olika universitet. Tillsammans driver vi en del projekt och deltar i IVAs verksamhet på olika sätt främst genom att bidra med perspektiv från oss som unga akademiker. Det bästa med studentrådet är att umgås med de andra i gruppen samt att få möjlighet att träffa så många häftiga personer bland IVAs ledamöter.

 

Bild på Beatrice från sin praktik 2015 på AstraZeneca