Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Ute på praktiken

Hur går det egentligen till ute på praktiken? Det kan se väldigt olika ut beroende på vilken bransch du är i, vilken arbetsgivare du jobbar hos och hur mycket du själv vill göra. Här kan du läsa mer om hur livet som tekniksprångare kan se ut.

Tre personer tittar på en liten maskin.

Din praktikperiod

Vad du får göra kan variera beroende på vilken arbetsgivare du blir antagen till, vilken avdelning och projekt du som kommer vara involverad i och vad det finns för säkerhetskrav på arbetsplatsen. Se vår programguide nedan för mer info om hur praktiken kan vara upplagd.

Du kommer bli tilldelad en handledare, om ni är flera Tekniksprångare på samma arbetsplats är det stor chans att ni kommer få samma handledare. Denna person fungerar som er kontaktperson och stöd genom praktiken. 

Tekniksprånget är inte en praktik där du "bara" skuggar en anställd och får lite arbetsuppgifter. Målet är att du ska få en så bra och övergripande bild av ingenjörsyrket på din arbetsplats som möjligt och ska få delta i verkliga projekt. Tycker du att dina arbetsuppgifter är för få eller inte tillräckilgt stimulerande så prata i första hand med din handledare. Kanske finns det något projekt som behöver en extra hand eller andra avdelningar och roller där du kan vara delaktig?

Skapa ditt nätverk

Ett smart sätt att använda praktiken är att bygga sig ett nätverk. Träffa andra som gör Tekniksprånget samma termin, gör studiebesök på varandras arbetsplatser, träffas på en AW eller varför inte göra ett skolbesök ihop! Gå med i terminens Facebook-grupp som vi på Tekniksprånget skapat för er för att enklast få kontakt med varandra.

Har du inte ett LinkedIn-konto sedan innan så kan du skapa ett och connecta med kollegorna på arbetsplatsen för framtida kontakter och referenser.

 

Om det skulle vara så att du startar din praktik men sedan väljer att avbryta den av olika skäl, meddela gärna oss på Tekniksprånget via mejl tspraktikant@iva.se.

Programguide

Hej Tekniksprångare!

I foldern Hej Tekniksprångare! kan du läsa mer om hur du får ut det mesta av praktiken. Alla tekniksprångare får den på arbetsplatsen men du kan också ladda ner den här.