Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vad gör en datatekniker?

Som datatekniker är mjukvara, systemdesign och datavetenskap dina områden. Du är med och driver digitaliseringen framåt inom alla samhällsområden.

Vad jobbar en datatekniker med?

För att arbeta som datatekniker är det viktigt att ha ett starkt intresse för datavetenskap och informationsteknik. Under utbildningen fokuserar du på ämnen som programmering, databashantering, nätverksteknik och systemdesign. Att intressera sig för områden som mjukvaruutveckling, datanätverk, cybersäkerhet och maskininlärning kan vara särskilt användbart för att få en bredare förståelse för datateknikens område.

Vanliga arbetsuppgifter:

  • Systemutveckling: Som datatekniker är du ansvarig för att utveckla och implementera mjukvarulösningar och system som möter användares behov och krav.
  • Databashantering: Du arbetar med att designa, implementera och underhålla databaser för att lagra och organisera data på ett effektivt sätt.
  • Nätverksadministration: Att konfigurera och underhålla nätverksinfrastruktur för att säkerställa att data kan överföras och delas säkert och effektivt.
  • Support och felsökning: Du hjälper användare att lösa tekniska problem och ger support för mjukvaru- och hårdvarurelaterade frågor.
  • Säkerhetsåtgärder: Att implementera och övervaka säkerhetsåtgärder för att skydda system och data mot obehörig åtkomst och skadlig kod.

Var kan man plugga datateknik?

Utbildningen till datatekniker är en femårig högskoleutbildning som leder till en masterexamen. Utbildningen omfattar både teoretiska och praktiska tillämpningar inom det valda teknikområdet.

På flera tekniska högskolor runt om i Sverige kan du lära dig datateknik. Till exempel på: