Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Regler för att erbjuda praktik

Att erbjuda praktik via Tekniksprånget kan verkligen vara ett lyft för organisationen – men vad gäller med regler, ansvar och avtal? Här kan du läsa mer.

Vad innebär praktik?

Inom ramarna för Tekniksprånget innebär en praktik att man får prova på ett jobb som ligger så nära ingenjörsyrket som möjligt. Tanken är att unga vuxna ska få känna på hur det är att jobba som ingenjör på riktigt. Naturligtvis har de inte den kompetens och behörighet som yrket kräver när de precis gått ut gymnasiet, men det är ändå viktigt att de utmanas och inspireras under sin praktik. 

Varför ska du ta emot praktikanter?

Som företag finns det flera anledningar att ta emot tekniksprångare.

  1. Det stärker ert varumärke bland unga.
  2. Det är en faktiskt resurs att lägga arbete och ansvar på.
  3. Det är en chans att utveckla ledare bland anställda under roliga och inspirerande former.
  4. Ni får möjlighet att inspirera och påverka ungas vägval.
  5. Ni stärker Sveriges långsiktiga kompetensförsörjning.

Hur länge varar praktiken?

Praktik genom Tekniksprånget varar i fyra månader. På vårterminen betyder det ungefär från januari/februari till maj/juni och under hösten från september fram till jul. 

Vad kostar det att ha praktikanter?

Lönenivån för 2024 ligger på 18 182 kr och arbetsgivaravgift tillkommer.

Lönenivån är överenskommen mellan arbetsgivarorganisationer och fackliga parter. Arbetsgivare som saknar kollektivavtal väntas följa den gällande lönenivån.

Vilket ansvar har jag för praktikanterna?

Det är ni som arbetsgivare som har arbetsmiljöansvar för era praktikanter. Ni har också ett ansvar att informera om vad som gäller med semester, ledigheter och semesterersättning. Tänk gärna på att vara extra tydlig, då praktiken kan vara mångas första kontakt med arbetslivet.

Delta i Tekniksprånget

Hitta framtidens ingenjörer

Stärk bilden av dig som arbetsgivare och få tillgång till ny kompetens som stimulerar innovation. Utveckla ledare bland dina medarbetare samtidigt som du presenterar din verksamhet för en ny generation ingenjörer. Tillsammans säkrar vi Sveriges kompetensförsörjning.