Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Exploratoriet - Skellefteå Science Center

Teknik och Naturvetenskap - på ett lekfullt sätt

Exploratoriet är ett pedagogiskt Science Center på Nordanå i Skellefteå. Skellefteå och Sverige behöver hitta framtidens stjärnor inom de tekniska och naturvetenskapliga yrkena. Och Exploratoriet ska med upplevelser och interaktivitet inspirera en ny generation inom naturvetenskap och teknik. Kunskap ska vara kul!

Vi står snart inför en oerhörd kompetensbrist inom de tekniska och naturvetenskapliga yrkena. I Skellefteå, som är en industri- och teknikberoende stad, tar vi den bristen på allvar.

Exploratoriet ska vara en attraktiv arena där kunskap är kul. Vi fyller ett helt hus, på Nordanå, med experiment och roliga utmaningar. Fysik, kemi, teknik, astronomi, och ekologi mm. – här ska erbjudas besök på många vetenskapliga plan. Interaktivitet, upptäckarglädje och lekfullhet ska locka fram intresset för teknikyrken hos de unga besökarna. Och förmodligen även barnet i vuxna besökare.

Vi ska skapa en unik Skellefteåmodell med en stark pedagogisk kärna som stärks genom god samverkan mellan skola, universitet, företag och andra aktörer främst i Skellefteå och omgivande regioner, men även nationellt och internationellt.

Syftet är i första hand att nå barn och ungdomar i förskola, grundskola och gymnasium, men Exploratoriet ska också vara en attraktion för besökare, en upplevelse för hela familjen.

Det finns totalt ett tjugotal Science Centers i Sverige, organiserande i Föreningen Svenska Science Center, FSSC.

Vi söker dig med intresse för teknik och en vilja att föra ditt intresse vidare till andra. Som praktikant på Exploratoriet får du vara en del i framtagandet av nya, pedagogiska, aktiviteter för barn och unga, med inriktning på teknik och naturvetenskap. 

Låter det intressant?