Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Annonsering

Din annons är första steget till att hitta rätt kandidat. Här listar vi förslag på rubriker och vilka ord som kan göra skillnad. I guiden hittar du exempel på annonser som fungerat bra, så att ni också hittar rätt person att göra Tekniksprånget hos er.

Två kvinnor sitter vid ett bord och skriver kontrakt.

1. Annonsrubrik

Att sätta en bra rubrik är det absolut svåraste med att skriva en text. Den ska locka till läsning och dessutom fungera som en röd tråd genom hela texten. Har ni en tydlig roll klar för er kandidat är det ett jättebra exempel på en rubrik. Är rollen mer flytande kan företagets mål också fungera bra, exempelvis:

“Hjälp oss bli först i världen med eldrivet flyg”.

Tips: Undvik ord som ”praktikant”, ”praktik”, ”Tekniksprånget”, arbetsgivarens namn.
Skriv: ”Software developer” som rubrik. Skriv inte: Tekniksprånget på IVA.

Olika ord lockar olika kandidater

Bara att byta ord och hitta synonymer har stor betydelse för vilka kandidater som söker en tjänst. Här är ett par exempel som lockar fler kvinnliga sökande.

  • Engagerad istället för driven
  • Självgående istället för självständig
  • Kreativ istället för teknisk
  • Kunnig istället för kompetent

2. Beskrivning av er som arbetsgivare

Efter annonsrubriken är presentationen av er det första läsaren träffar på. Inled därför gärna med en ingress som väcker nyfikenhet. Ca 2-3 meningar om er som arbetsgivare eller området ni verkar inom. Håll det kort och enkelt. Vidare kan du med fördel berätta mer om er verksamhet. Vad gör ni, vad värdesätter ni hos medarbetare, hur utvecklas ni framåt, hur många arbetar hos er, vart vill ni? Verksamheten kanske står inför nya utmaningar som behöver färska perspektiv? Försök hålla texten kortfattad och gärna utan för många siffror om omsättning osv.

Skriv gärna varför det är viktigt för er att medverka i Tekniksprånget och komma i kontakt med unga vuxna som är nyfikna på ditt område.

3. Arbetsuppgifter hos er

Har du en tydlig roll planerad, beskriv den gärna så utförligt som möjligt. Om inte, finns det kanske uppgifter eller projekt som avdelningen arbetar med och som kan beskrivas redan i annonsen. Berätta gärna hur ni tänker att praktikupplägget kan komma att se ut. Beskriv gärna vilka intresseområden det är en fördel om kandidaten redan har kunskaper om eller är nyfiken på.

Här kan du inspireras av fler arbetsuppgifter.

I annonsguiden får du fler tips