Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Vad gör en maskiningenjör?

En maskiningenjör designar, utvecklar och förbättrar maskiner och mekaniska system. De arbetar med allt från små komponenter till stora produktionssystem. Maskiningenjörer ser också till att deras design uppfyller säkerhetsnormer och är kostnadseffektiv.

Vilka arbetsuppgifter har en maskiningenjör?

En maskiningenjör arbetar med design, utveckling, tillverkning och underhåll av mekaniska system, maskiner och verktyg. Det kan innefatta allt ifrån motorer och drivsystem till komplexa maskiner och produktlinjer. Maskiningenjörer använder sig ofta av datorstödd design och simulering för att skapa och testa sina lösningar.

  • Produktutveckling Maskiningenjörer designar nya maskiner och förbättrar befintliga mekaniska system för att möta krav på funktion, säkerhet och effektivitet.
  • Konstruktion De tar fram tekniska ritningar och utför beräkningar för hållfasthet och materialåtgång, och utvecklar allt från bilmotorer till stora industriella produktionsanläggningar.
  • Produktionsledning Maskiningenjörer övervakar och optimerar tillverkningsprocesser för att säkerställa effektiv produktion och hög kvalitet på produkterna.
  • Kvalitetsteknik De implementerar kvalitetskontrollprocesser för att säkerställa att alla produkter uppfyller nödvändiga standarder och prestandakrav.
  • Inköp Ansvarar för att välja och köpa lämpliga material och komponenter som krävs för tillverkning.
  • Projektledning Maskiningenjörer leder projekt från början till slut, vilket innebär planering, budgetering, samordning av team, och tidshantering.
  • Drift och underhåll De deltar i installation, driftsättning, felsökning och underhåll av maskiner och system för att säkerställa långvarig och problemfri drift.

Vad har en maskiningenjör för utbildning?

En maskiningenjör har ofta en civilingenjörsexamen. Genom att studera till maskiningenjör får man en bred kunskapsbas som kan tillämpas inom olika branscher, inklusive tillverkning, energi, fordon och mycket mer. Det är en spännande utbildning som öppnar upp många möjligheter inom teknik och innovation.

Maskiningenjörsutbildningar erbjuds vid flera skolor i Sverige. Här är några exempel: 

Vad får en maskiningenjör för lön?

Lönen för en maskiningenjör i Sverige kan variera beroende på erfarenhetsnivå, arbetsgivare och region. Som ingångslön rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som civilingenjör begär minst 40 200 kr/mån och du som är högskoleingenjör begär minst 38 100 kr/månad.

Praktisera som maskiningenjör